ClickCease
Close
Skip to content

Program Luni – Duminică 08.00 – 22.00

Întrebări frecvente

Ai nedumeriri? Află aici tot ce te interesează.

Întrebări frecvente

Verifică întâi aici dacă afli răspuns la orice întrebare ai avea. Dacă mai ai nelămuriri, ne poți întreba folosind formularul de contact sau ne poți suna direct.

Întârzierile, amânările și anulările de zboruri sunt situații des întâlnite în care călătorul poate cere reprogramarea cursei, rambursarea integrală a banilor dați pe bilet, dar și compensații financiare suplimentare.

Dacă zborul tău a fost întârziat, anulat sau ți s-a refuzat îmbarcarea, poți fi eligibil să primești o compensație constând într-o sumă de bani între 250 și 600 euro conform Regulamentului UE nr. 261/2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.

Dacă zborul tău pleacă cu întârziere, ai dreptul la asistență, la rambursare și la un zbor de întoarcere (acesta din urmă dacă întârzierea te-a împiedicat să ajungi la timp la zborul de legătură).

Dacă ai ajuns la destinația finală cu o întârziere mai mare de 3 ore, poți fi eligibil pentru primirea de despăgubiri în temeiul Regulamentului UE nr. 261/2004.

De asemenea, în cazul în care compania aeriană te-a anunțat cu mai puțin de 14 zile înainte de zbor despre anularea zborului poți fi eligibil pentru a primi despăgubiri.

Însă, în cazul în care zborul a fost întârziat cu mai mult de 3 ore sau anulat din cauza unor circumstanțe extraordinare, nu ești eligibil să primești despăgubiri, compania aeriană neputând fi trasă la răspundere și obligată să platească compensații.

In

În unele cazuri, compania aeriană care operează zborul (operatorul aerian) s-ar putea să nu fie cea de la care ai achiziționat biletul de avion. În cazul în care apare o astfel de situație, poate fi trasă la răspundere numai compania care operează zborul.

Dacă o companie aeriană închiriază o aeronavă cu tot cu echipaj de la o altă companie aeriană, responsabilitatea operațională pentru efectuarea zborului revine companiei care închiriază aeronava deoarece, în temeiul Regulamentului UE nr. 261/2004, aceasta este cea care operează zborul.

De asemenea, dacă achiziționezi un bilet de avion prin intermediul unei agenții de turism sau prin intermediul unei platforme de căutare tip meta, răspunderea pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor asumate de către transportator, prin contractul de transport (biletul de avion), revine în totalitate transportatorului aerian, și doar acesta din urmă este responsabil să plătească despăgubiri pentru un zbor întârziat sau anulat.

Circumstanțele extraordinare pot include condițiile meteorologice nefavorabile, restricții legate de traficul aerian, ciocnirea aeronavei cu o pasăre, urgența medicală, amenințări de securitate, tulburări politice etc.

Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a decis în mai multe cazuri că “defecțiunile tehnice” sau “dificultățile operaționale” nu constituie circumstanțe extraordinare care să excepteze compania aeriană de la plata compensațiilor pentru zboruri anulate sau întârziate.

De asemenea, CJUE a clarificat faptul că, coliziunea scării mobile de îmbarcare cu o aeronavă nu poate fi considerată drept circumstanță extraordinară care exceptează compania aeriană de la plata de compensații. Scările mobile sau pasarelele pot fi considerate indispensabile transportului aerian de călători și, prin urmare, transportatorii aerieni se confruntă în mod regulat cu situații care decurg din utilizarea unor astfel de echipamente. Un astfel de eveniment este considerat inerent exercitării normale a activității transportatorului aerian.

Ori de câte ori compania aeriană invocă circumstanțele extraordinare pentru a fi exceptată de la obligația de a plăti compensații, aceasta trebuie să demonstreze că nu ar fi putut evita efectul acestora chiar dacă ar fi luat toate măsurile rezonabile în acest sens. În plus, CJUE a constatat că un transportator aerian poate fi obligat să își organizeze resursele în timp util, astfel încât să fie posibil să opereze un zbor programat odată ce circumstanțele extraordinare au încetat, adică în cursul unei anumite perioade după ora de plecare prevăzută.

În cazul în care decizi să îți anulezi călătoria în mod voluntar, nu ai dreptul la compensații conform Regulamentului UE nr. 261/2004, întrucât acesta se aplică numai în cazurile în care anularea este efectuată de compania aeriană. Totuși, vei putea să recuperezi anumite taxe aeroportuare chiar și în cazul în care ai anulat voluntar călătoria, în funcție de termenii și condițiile companiilor aeriene.

Daca nu ai avut cunoștință de drepturile tale întrucât transportatorul aerian nu ți-a oferit posibilitatea de a alege între rambursare în numerar și un voucher, aceasta înseamnă că drepturile tale au fost încalcate, iar noi te putem ajuta să obții rambursarea în numerar.

În cazul în care cererea de despăgubire va fi rezolvată de noi în procedură amiabilă cu compania aeriană, ai posibilitatea să încasezi banii într-o perioadă cuprinsă între 30 și 45 de zile.

Dacă cererea ta de despăgubire va fi respinsă de compania aeriană și/sau de instanța de judecată, nu vei fi obligat să plătești niciun comision pentru serviciile noastre. Comisionul pentru serviciile noastre, care se va aplica numai în cazul în care vei primi despăgubirea, este în cuantum de 25% din totalul compensației datorate.

Date fiind problemele de lichiditate ale companiilor aeriene, acestea au oferit/oferă pentru zborurile anulate rambursări ale contravalorii biletelor în vouchere sau credit electronic. Trebuie să ai în vedere că nu ești obligat să accepți această formă de rambursare întrucât, conform Regulamentului UE nr. 261/2004, companiile aeriene au obligația să îți ramburseze contravaloarea biletului în numerar.

Companiile aeriene răspund mult mai rapid la cererile de compensații care sunt transmise prin noi decât la cele care sunt transmise direct de pasageri. Dacă ar fi să revendici singur despăgubirea, s-ar putea să aștepți săptămâni sau luni pentru un răspuns, sau s-ar putea ca transportatorul aerian să invoce pretinse circumstanțe extraordinare ca să fie exonerat de răspundere. În cazul în care vei depune cererea de compensații prin noi, cererea ta va fi procesată mult mai repede întrucât companiile aeriene știu că vom folosi toate mijloacele legale pentru a obține despăgubirile.

Dacă zborul tău a fost întârziat, anulat sau ți s-a refuzat îmbarcarea, ești eligibil să primești o sumă de bani între 250 de euro și 600 de euro, conform Regulamentului UE nr. 261/2004.

Există situații în care companiile aeriene consideră că și alte cazuri de întârziere/anulare se încadrează la circumstanțe extraordinare, însă instanțele de judecată nu le-au dat dreptate.

De aceea este important să afli motivul întârzierii și să ai cât mai multe detalii (de exemplu: Ce v-a spus personalul companiei aeriene/personalul de pe aeroport? Pilotul a făcut anunțuri? etc.) întrucât orice detalii suplimentare referitoare la călătoria ta ne pot ajuta să investigăm mai eficient dacă ești eligibil pentru compensații.

Trebuie să ai în vedere că uneori, compania aeriană schimbă motivul întârzierii. Alteori, aceasta poate susține că un motiv a fost “extraordinar” chiar și atunci când nu este, doar pentru a evita plata despăgubirilor. Compania aeriană trebuie să demonstreze caracterul extraordinar al evenimentului furnizând, de exemplu, extrase din jurnalele de bord sau rapoarte referitoare la incidente.

Cea mai simplă modalitate de a afla dacă ai dreptul la compensație pentru zborul tău întârziat sau anulat este să completezi rapid formularul de contact de pe site-ul nostru.

In calitate de reprezentant al tău, autorizat, eliminam tot stresul din proces și gestionam totul pentru tine. De asemenea, ne asumăm riscurile financiare impuse de reprezentarea ta, cum ar fi onorariile avocațiale și taxele de timbru asociate cu cererea de despăgubire în cazul în care aceasta va ajunge în instanță. Pentru succesul tău, colaborăm cu o echipă de avocați specializați în litigiile care au ca obiect obținerea de compensații de la companiile aeriene.

Nu. Dacă zborurile au fost anulate de companiile aeriene ca urmare a restricțiilor impuse de autorități, nu ești eligibil pentru a primi compensații, ci doar contravaloarea biletului plătit.

Atenție! Unele companii anulează zborurile din motive economice și nu în temeiul unor restricții de călătorie impuse de autorități – în acest caz trebuie să verifici dacă ești eligibil pentru a primi despăgubiri.

Da, în cazul în care zborul a fost întârziat/anulat nu mai demult de 3 ani.

Termenul de prescripție de doi ani prevăzut de Convenția de la Montreal nu este relevant pentru acțiunile introduse în temeiul Regulamentului UE nr. 261/2004 și nu aduce atingere aplicabilității legislațiilor naționale ale statelor membre, deoarece măsurile compensatorii prevăzute de Regulament nu intră în domeniul de aplicare al Convenției.