Cum se calculează durata întârzierii zborului pentru a ști dacă ai dreptul la despăgubiri?
Ora sosirii aeronavei.
În noiembrie 2009, Curtea Europeană de Justiție a confirmat în cazul Sturgeon că pasagerii au dreptul la despăgubiri atunci când ajung la destinația finală cu cel puțin trei ore după ora sosirii programate de transportatorul aerian.
Inițial s-a apreciat că ora de sosire ar trebui calculată începând cu momentul în care aeronava se oprește, și nu cu momentul aterizării propriu-zise, această interpretare permițând creșterea numărului de pasageri îndreptățiți să solicite despăgubiri pentru întârzierea zborurilor.
Ulterior, Curtea de Justiție a Uniunii Europene („CJUE”) a clarificat în cazul Germanwings GmbH împotriva Ronny Henning (C 452/13) care este momentul avut în vedere pentru determinarea duratei „întârzierii sosirii”.
Astfel, la 4 septembrie 2014, CJUE a decis că durata „întârzierii sosirii” se calculează prin raportare la momentul în care este deschisă cel puțin una dintre ușile aeronavei, presupunând că, în acel moment, pasagerilor li se permite să părăsească aeronava.
Aceasta este o veste minunată pentru pasageri, deoarece înseamnă că vor fi mai mulți care vor avea dreptul să solicite despăgubiri atunci când zborul lor este întârziat.
Pentru a hotărî astfel, CJUE a reținut că, în ceea ce privește pasagerii, aceștia sunt constrânși să rămână în aeronavă pe întreaga durată a zborului iar această situație nu se modifică atunci când avionul aterizează sau când aeronava ajunge în poziția de parcare și frânează.
Pasagerii își pot relua în principiu activitățile normale, fără a mai fi supuși constrângerii de a rămâne înăuntrul avionului, doar atunci când se dă ordinul de deschidere a ușilor aeronavei și acestora li se permite să părăsească aeronava.
Oricine călătorește cu avionul va aprecia că adesea poate trece o perioadă considerabilă de timp între parcarea aeronavei și deschiderea ușilor acesteia.
Minutul care contează.
Cel mai adesea nu există nicio dispută între o companie aeriană și pasager cu privire la ora exactă a sosirii. Cu toate acestea, în cazul în care întârzierea sosirii este apropiată de pragul de trei ore, compania aeriană va contesta îndeplinirea condițiilor pentru plata despăgubirii.
De aceea, pentru obținerea despăgubirilor datorate pentru întârzierea zborului, în conformitate cu Regulamentul UE 261/2004, este important fiecare minut.
Profitând de acest prag temporal, multe companii aeriene invocă faptul că zborul ar fi întârziat doar 2 ore și 59 de minute, sau mai puțin, încercând astfel să se sustragă de la obligația plății despăgubirilor.
Așadar, având în vedere că transportatorii aerieni sunt versați în furnizarea de scuze, pentru a eluda Regulamentul UE, este necesar ca și pasagerii să fie inventivi când combat argumentele companiilor aeriene și să lupte pentru ceea ce, cel mai probabil, li se datorează.
De aceea, sfatul nostru este ca în cazul în care întârzierea zborului este la limita celor trei ore, să fotografiați ușile aeronavei pentru a arăta că au rămas închise dincolo de pragul de timp de trei ore. Acest lucru poate fi folosit ulterior ca dovadă în instanță dacă transportatorul aerian susține că întârzierea a fost mai mică de trei ore.
În orice caz, noi vă putem ajuta pentru obținerea despăgubirilor care vi se cuvin, atât prin proceduri extrajudiciare cât și prin proceduri judiciare, cu sprijinul echipei noastre de avocați specializați în astfel de cauze.